Банош


“А чому банош? Бо був ґазда Банош, і йому ґаздиня казала: "Їж, Банош, їж, Банош". І так ся получила страва банош.” Традиційно гуцульський банош готується чоловіками на вогні, щоб “димом пропах і вогню набрався”. Помішувати банош потрібно тільки в один бік і лише дерев'яною ложкою. Від залізної ложки не буде потрібного смаку. У кожного поважного ґазди на подвір’ї є місце для приготування баноша. Ті, ґазди, яким пощастило двічі, мають таке місце ще й в тамбурі похідного намету.
“Їж, Банош, їж, Банош”:

  • крупа кукурудзяна - 70г
  • гриби сушені - 10г
  • *сир ковбасний - 30г
  • *сало - 20г
  • *сухі вершки - 5г
  • сіль, спеції, зелень за смаком

За певних обставин ви можете
- замінити ковбасний сир на традиційну овечу бринзу;
- додавати сало під час приготування баношу або ж смакувати його в прикуску.

Норми надані для планування 600-грамової розкладки. Орієнтовна вага порції в сушеному вигляді - 135г (з урахуванням сала та 115г без нього). Орієнтовна калорійність готової порції - 550 ккал (з урахуванням сала та 390 ккал без нього).